FRA KØLEHUS TIL ISHUS
Vores ønske fra starten var at åbne bygningen ud mod havet, så vores besøgende kunne nyde den udsigt, som gjorde os selv så lykkelige.
Vi valgte at lave en terrasse med siddetrin ned i terrænet, der tilpassede sig de klipper der var der. Fra begyndelsen var vi enige om, at vi ikke ville støje på Kalas. Vi ville lade naturen stå i første række og gøre det muligt for vores gæster at opleve den så uforstyrret som muligt. I dag oplever vi, trods de mange gæster om sommeren, at der er en særlig ro. Man kan lave ingenting og bare se ud over havet mod Hammerknuden. Børnene klatrer på klipper eller går rundt i vandkanten og ser efter små vanddyr, eller leder efter "børnediamanter"
i det grove sand.
I dag er det 10 år siden vi begyndte at lave is i Sandvig, og 8 år siden vi åbnede huset ved havet med isproduktion og café.. og det passer når vi siger, at vi har nydt hver eneste dag på dette sted.
Vores ønske fra starten var at åbne bygningen ud mod havet, så vores besøgende kunne nyde den udsigt, som gjorde os selv så lykkelige.
Vi valgte at lave en terrasse med siddetrin ned i terrænet, der tilpassede sig de klipper der var der. Fra begyndelsen var vi enige om, at vi ikke ville støje på Kalas. Vi ville lade naturen stå i første række og gøre det muligt for vores gæster at opleve den så uforstyrret som muligt. I dag oplever vi, trods de mange gæster om sommeren, at der er en særlig ro. Man kan lave ingenting og bare se ud over havet mod Hammerknuden. Børnene klatrer på klipper eller går rundt i vandkanten og ser efter små vanddyr, eller leder efter "børnediamanter"
i det grove sand.
I dag er det 10 år siden vi begyndte at lave is i Sandvig, og 8 år siden vi åbnede huset ved havet med isproduktion og café.. og det passer når vi siger, at vi har nydt hver eneste dag på dette sted.
HISTORIEN
Kalas café og isudsalg ligger ved Sandvig Havn, mellem øens største røgeriskorsten og havet. Huset blev bygget i 1946 som kølehus til opbevaring af is til brug for havnens fiskere. Isblokke som man om vinteren savede ud af Hammersøen, bragte man til kølehuset på hestevogn.Her kunne isen holde sig indtil næste vinter. Der går også historier om, at de omkringliggende hoteller kom og hentede is til hotelgæsternes drinks. Drinks med is fra Hammersøens vand. Senere blev der indrettet et lille fiskeudsalg, i det rum hvorfra vi i dag sælger vores is. I 1974 lukkede fiskeudsalget, og huset stod nærmest uændret frem til vi overtog det i 2013. Der gik nogle år med istandsættelse og udvikling af dette sted, som vi så gerne ville gøre anvendeligt, men uden at ændre for meget på det oprindelige. Klinkerne på gulvet og væggene i isudsalget er de oprindelige, fra Rabækkeværket og Hasle Klinker. Huset står solidt fast på klipperne, for de tykke vægge er af beton og af den granit, man kunne sprænge lige udenfor huset. Den smukke tykke trædør, ind til det der engang var isopbevaringsrum, er isoleret med savsmuld, som var den tids tilgængelige isolering. Den fungerer stadig som vores køkkendør. |
|
|